Türk Qəhvəsi Necə Hazırlanır ? Necə Edilir ?


Yaxşı bir Türk qəhvəsi edə bilmək üçün doğru vəsaitlərə sahib olunması lazımdır:

· Geniş ağızlı, uzun saplı cezve (qəhvəni qaynatmaq üçün istifadə qab).

· Qəhvə fincanı (incəcik farfor olması qəşəngliyini tamamlayır).

· Çox incə toz kimi çəkilmiş Türk Kahvesi.

· Uygun su: Suyun çox sərt ya da yumşaq olması, qəhvənin dadını mənfi təsir edər. Ən uyğunu, bazarda satılan şişelenmiş sulardır.

     Türk qəhvəsi; ümumiyyətlə 4 şəkildə hazırlanır. Qəhvə pişirilmeden əvvəl içənə necə içdiyi mütləq sorulur.

Sadə qəhvəyə şəkər qoyulmaz.

az şəkərli qəhvə 1 çay qaşığı şəkər,

orta şəkərli qəhvə 2 çay qaşığı şəkər,

çox şəkərli qəhvəyə 3 çay qaşığı şəkər istifadə edilər.
Cezvelerin içərisinə hər fincan qəhvə üçün; bir fincan su, 2 çay qaşığı qəhvə və şəkər qoyun. Yaxşıca qarışdırın, cezvelerin batıq atəşə yerləşdirin və yavaşca qaynama dərəcəsinə gətirin. Qəhvə nə qədər ağır yəni batıq atəşdə bişsə o qədər ləzzəti Türk qəhvəsi necə yapılırartar. Qaynamağa başlayınca yuxarıda ibarət köpüyü fincanlara dağıdın, yenidən qaynadın və istirahət fincanlara dağıdın. Qəhvə, xidmət edilərkən özünə xas Türk qəhvəsi fincanında xidmət edilir.Afiyet olsun! ..

Qəhvədən əvvəl səbəb su içilir?

     Xidmətdə ağız dadının qəhvəyə hazırlanması üçün bir stəkan soyuq su saxlanılması qəhvə mədəniyyətinin içində yer alır. Qəhvə, yemək sonrası həzmi asanlaşdırıcı və kef verici olduğundan su, qəhvədən əvvəl içilərək ağız təmizliyi edilir; ki beləcə qəhvənin dadı daha yaxşı alına bilər.

     Bir başqa təqdimat tərzi da qəhvəylə birlikdə nanə likörünün də ikram edilməsidir. Nanə likör daha kəskin olduğu üçün yemək borusunu, mədə və ağız qoxularını aradan qaldırar, təmizləyər. Sonrasında isə qəhvə içilir.

     Qırmızı et yeməklərinin üzərinə mütləq qəhvə alınması mədəniyyətimizdə vardır.
      Qeyd: Yaxşı edilmiş bir Türk qəhvəsinin üstü köpüklə örtülü olur və Türklərdə ən parlaq fincan, qonağa və ya ən yaşlı adama verilir. Qəhvənin köpüklü olması üçün doğru ölçüdə cezve seçilməsi olunur. Bu səbəblə yaxşı təchiz olunmuş bir mətbəxdə 1 fincandan 4 fincan ala biləcək ölçüyə qədər cezve komandaları olur.

Yaxşı bir Filtre Qəhvə edə bilmək üçün doğru vəsaitlərə sahib olunması lazımdır:

     Nə çox incə nə də çox kobud olmadan çəkilmiş qəhvə, filtrin üzərinə yerləşdirilir. Ən yaxşı ölçü; 30 ml qəhvə və qəhvə maşınının haznesinde 150 ml. sudur. Filtrenin qızıl qablı və ya metal olması uyğun olur; çünki kağız filtreler, qəhvəyə dadını verən maddələrin aşağıya keçməsini döndərirlər. Qəhvə qoyulduqdan sonra, maşının ıstıcısı işlədilər. Yuxarıdan aşağı doğru axan və qaynama dərəcəsinin altında olan isti su, qəhvənin içindən keçərək filtrin altında olan kobud süzülür. Bu qabın altında tez-tez istiliyi qorumağa yarayan bir isidici platforma tapılar. Burada diqqət ediləcək əhəmiyyətli bir nöqtə, qəhvənin 20 dəqiqədən çox isidici üzərində bırakılmamasıdır. Yoxsa; bir müddət sonra qəhvə acılaşmaya başlayır. Nuş olsun! ..